Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2010 19:09 - Какво става, когато ни изпратят за рентгенова снимка
Автор: wise Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 822 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.05.2010 02:40



 

image
На всеки от нас понякога се налага да иде на лекар. Често се случва лекарят да изпрати пациента в рентгеновия кабинет. Знаете ли какво ви чака там?

1. Ще трябва да намерите регистратурата на рентгеновото отделение. Там трябва да дадете направлението от лекуващия ви лекар. Ще ви дадат да се подпишете на формуляр, че сте съгласни да ви бъде направено изследване и йонизиращо лъчение (доказано е вредно).
2. Отивате пред процедурното помещение на рентгеновата уредба и чакате да ви поканят вътре.

3. Ще свалите част от дрехите си за да не пречат на правилното диагностициране. Ще ви центрират по съответния начин върху рентгеновата уредба за да се получи изображение на желания орган. Лицето, което извършва тази манипулация се нарича рентгенов лаборант.

4. След приключване на центража лаборанта ще отиде в така нареченото командно помещение и ще ви даде команда да не мърдате и да не дишате. След което ще направи експонация.

5. После ще излезете в чакалнята докато изображението се обработи и разчете от рентгенолога.

РЕНТГЕНОВИ ЛЪЧИ (ОБЛЪЧВАНЕ) ИМА САМО ПО ВРЕМЕ НА ЕКСПОНАЦИЯ А ТОВА ОБИКНОВЕНО Е ВРЕМЕ ПО-КРАТКО ОТ ПОЛОВИН СЕКУНДА!

Не се притеснявайте ако останете жив и не се разболеете от лъчева болест - това е нормално. :)

А знаете ли че:

За получаването на тези лъчи е необходимо напрежение в зависимост от снимания орган от 40 000 до 150 000 Волта и ток до 1 Ампер. Средната мощност на рентгеновите уредби е в рамките на 50 - 75 килоВата. От принципа на получаване на рентгенови лъчи се налага ограничението, че само около 1% от изразходваната енергия е във вид на желаните от нас рентгенови лъчи. Останалите 99% в случая са загуби! Не се сещам да има по-неефективна машина, която освен това произвежда вредно лъчение, което пък се използва за полезни цели.



Тагове:   снимка,   Какво,   рентген,


Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wise
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 7748
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 0
Спечели и ти от своя блог!
Архив